El Pla T猫cnic de Gesti贸 i Millora Forestal incorpora dues noves finques municipals i inclou la gesti贸 de 122 ha

L’Ajuntament de Terrassa compta amb un nou Pla T猫cnic de Gesti贸 i Millora Forestal, que substitueix l’aprovat l’any 2006 i que t茅 una vig猫ncia de vint anys. Amb aquest instrument d’ordenaci贸 s’incrementa la superf铆cie ordenada a l’Anella Verda, fins a arribar a les 122,29 ha (abans, 94,63 ha) i s’incorporen dues noves finques: una parcel路la situada darrere del Parc Audiovisual i la finca de Can Candi, de 9,5 ha. Aquestes dues se sumen a les finques ja existents de Can Bonvilar, Torrebonica, Can Viloca i Can Barba. Aquesta actuaci贸 s’emmarca dins el projecte de l’Anella Verda, que afecta a tot el s貌l no urbanitzable del terme municipal, i que contempla millorar les masses forestals, promoure la gesti贸 conjunta i l’aprofitament integral dels seus recursos.

Els boscos tenen un paper fonamental en la preservaci贸 de la biodiversitat animal i vegetal, com a reguladors del sistema h铆dric per evitar l’erosi贸 del terreny, com a elements de gran valor paisatg铆stic i com un espai natural per fer activitats de lleure. A Catalunya, la propietat 茅s majorit脿riament particular, com a Terrassa. El terme municipal compta amb m茅s de 3.000 ha, de les quals un 82% 茅s de propietat privada. Pel regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero, “en un context de canvi clim脿tic i de p猫rdua de biodiversitat, cal vetllar per la preservaci贸 i la sostenibilitat dels nostres boscos i dels seus ecosistemes naturals. Aquest nou pla ens permet fer una estrat猫gia i una planificaci贸 d’all貌 que cal fer per garantir la seva perviv猫ncia dels boscos municipals”.

Una eina de gesti贸 dels boscos d’煤s p煤blic

L’objectiu del nou pla 茅s ser una eina 煤til per gestionar els boscos d’煤s p煤blic. Les esp猫cies dominants s贸n el pi blanc (Pinus halepensis) i l’alzina (Quercus ilex), acompanyades a les obagues, i als torrents pel roure (Quercus humilis). El pla contempla potenciar l’alzina perqu猫, de manera natural, substitueixi al pi blanc i preveu un criteri de tallada que prioritza els arbres malalts o torts, de manera que es pugui deixar la fusta morta per potenciar, aix铆, la biodiversitat i la reserva d’alguns exemplars amb di脿metres grans. Tamb茅 inclou la possibilitat de tallar arbres que facilitin el pas per l’interior de la massa forestal i la pres猫ncia de ramat, fixant uns l铆mits.

El Pla T猫cnic de Gesti贸 i Millora Forestal 茅s un instrument d’ordenaci贸 forestal dels boscos p煤blics i privats de Catalunya que s’aplica a les finques de titularitat p煤blica o privada superiors a les 25 ha, i que planifiquen les actuacions a realitzar. En el cas dels boscos p煤blics, la compet猫ncia per aprovar aquest instrument d’ordenaci贸 茅s del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaci贸 de la Generalitat.

Aquests plans han de garantir la millora, la sostenibilitat i la multifuncionalitat dels sistemes forestals; fer una parcel路laci贸 forestal acurada de la finca; considerar i integrar els plans d’ordenaci贸 territorial, principalment en l’脿mbit de la prevenci贸 i la lluita contra incendis forestals; introduir normes silv铆coles per garantir la regeneraci贸 de la massa arb貌ria i minimitzar els riscos d’erosi贸 i d’incendi; definir les infraestructures per millorar la realitzaci贸 dels aprofitaments, i planificar les activitats agropecu脿ries vinculades als terrenys forestals que disminueixen la combustibilitat, afavoreixin el manteniment dels ecosistemes i en preservin la biodiversitat.

Post a comment