Els boscos, els matollars, els conreus i els torrents de l’Anella Verda realitzen funcions fonamentals per a la qualitat ambiental de Terrassa, ja que són el principal reservori de la biodiversitat del municipi. Aquestes comunitats vegetals ajuden a compensar la contaminació atmosfèrica originada a la ciutat fixant part del CO2 i altres partÃcules pesants i col·laboren en la regulació del cicle de l’aigua reduint el risc d’inundacions i protegint el sòl de l’erosió.

Diversitat d’hà bitats
La diversitat i la qualitat dels hà bitats d’un indret determina la seva biodiversitat. A l’Anella Verda hi predominen quatre hà bitats diferents: els matollars; les pinedes i els alzinars; el bosc de ribera i els conreus.

Hà bitats considerats d’alt valor
El Pla Especial de l’Anella Verda reconeix alguns espais d’alt valor per la seva biodiversitat. Aquests, anomenats ZEB (espais d’especial interès per la biodiversitat), ocupen una superfÃcie total de gairebé 24 hectà rees.

Fauna
La varietat d’hà bitats de l’Anella Verda afavoreix la diversificació de la fauna. Hi ha rèptils, aus i mamÃfers que prefereixen els espais tancats (boscos) i d’altres els espais oberts (conreus).

Connectors biològics
Els boscos, el conreus i els torrents connecten els espais de l’Anella Verda amb altres espais de la comarca. Aquesta connectivitat afavoreix el desplaçament de la fauna i la flora.

Arbres catalogats
A causa de la seva mida o bellesa, alguns arbres de l’Anella Verda estan inclosos en el Catà leg d’arbres d’interès local i gaudeixen d’una protecció especial.

Formacions geològiques
Els nombrosos torrents de Terrassa han modelat formacions com monòlits, terrasses o congosts que mereixen ser preservats pel seu destacable interès geològic.