La Generalitat aprova definitivament el projecte de l鈥橝nella Verda de Terrassa

Amb l鈥檃provaci贸 definitiva de la Modificaci贸 puntual del POUM a l鈥櫭爉bit de l鈥橝nella Verda i del Pla Especial i Cat脿leg de Masies de l鈥橝nella Verda, que ha fet aquest mat铆 la Comissi贸 Territorial d鈥橴rbanisme de l鈥橝rc Metropolit脿 de Barcelona, de la Generalitat, Terrassa tanca un proc茅s iniciat l鈥檃ny 2012 com a proposta ciutadana que naixia per evitar la degradaci贸 de l鈥檈ntorn natural i agr铆cola que hi ha des de l鈥檈ntorn urb脿 fins als l铆mits del terme municipal. Aquesta aprovaci贸 es fa despr猫s que l鈥橝juntament de Terrassa va aprovar al Ple de novembre de 2019 els ajustos sol路licitats per aquesta Comissi贸 relatius a la introducci贸 de les reserves d鈥檌nfraestructures vi脿ries i ferrovi脿ries previstes a la planificaci贸 territorial, que avui han estat validades per aquest organisme.

L鈥橝nella Verda esdev茅 ara un patrimoni natural de Terrassa que, a mitj脿 i llarg termini, es convertir脿 en un dels trets distintius de la ciutat. Amb un espai de 4.400 hect脿rees, conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatg铆stic i cultural, amb un important potencial ecol貌gic, social i econ貌mic.

Un dels aspectes m茅s destacats d鈥檃quest pla 茅s el cam铆 circular, de 35 km de longitud, que recorre tot l鈥檈ntorn natural i agr铆cola, donant la volta sencera al terme municipal, i que transita per llocs d鈥檈levat inter猫s paisatg铆stic i patrimonial. Des de la ciutat s鈥檋i accedeix amb facilitat a trav茅s de les portes de l鈥橝nella Verda i dels camins hist貌rics que connecten amb aquest itinerari.

El projecte contempla un total de cinc trams: el primer ja s鈥檋a executat, les obres del segon es podran comen莽ar a finals d鈥檃quest any i el tercer est脿 en fase de redacci贸 de projecte. Aquests dos, que gaireb茅 completen tot el recorregut, comptaran amb senyalitzaci贸 espec铆fica, 脿rees d鈥檈stada i miradors, a m茅s d鈥檜na millora del paviment i diverses plantacions. Quedar脿 pendent la redacci贸 del projecte i la realitzaci贸 dels dos trams restants.


El 3 d鈥檃bril de 2019 a les 18h聽 al Casal Centre C铆vic Maria Aur猫lia Capmany聽 es va reunir la Taula de l’Anella Verda.
A m茅s dels equips t猫cnics dels serveis de Medi Ambient i d鈥橴rbanisme, varen assistir 10 representats d鈥檈ntitats ve茂nals i ambientals, 2 representats de partits pol铆tics, 6 representants de finques agr铆coles i forestals i 2 persones a t铆tol individual.
La sessi贸 va comen莽ar amb la benvinguda als assistents per part del Tinent d鈥橝lcalde, Marc Armengol que va recordar a la Taula l鈥檕rigen i objectius de l鈥橝nella Verda i el recorregut fet fins ara.
Tot seguit, els Serveis T猫cnics de l鈥櫭rea de Territori i Sostenibilitat de l鈥橝juntament van presentar diferents temes a la Taula.

El 28 de juliol de 2017 s’ha tramitat la documentaci贸 urban铆stica del Pla de l’Anella Verda a l’Oficina Territorial d’Acci贸 i Avaluaci贸 Ambiental (OTAA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Aquest 茅s l’貌rgan que haur脿 de pronunciar-se sobre la Declaraci贸 Ambiental Estrat猫gica, i continuar aix铆 el proc茅s d’avaluaci贸 ambiental d’acord amb el que disposa la Llei 21/2013, de 9 de desembre d鈥檃valuaci贸 ambiental i la Llei 6/2009, del 28 d鈥檃bril, d鈥檃valuaci贸 ambiental de plans i programes. L’OTAA disposa d’un termini de quatre mesos per emetre la Declaraci贸 Ambiental Estrat猫gica.


El 6 d’abril de 2017 es va reunir la Taula de l’Anella Verda. A m茅s dels equips t猫cnics dels serveis de Medi Ambient i d鈥橴rbanisme, varen assistir 8 representats d鈥檈ntitats ve茂nals i ambientals, 1 representat de partits pol铆tics, 5 representants de finques agr铆coles i forestals i 3 persones a t铆tol individual.

La sessi贸 va comen莽ar amb la benvinguda als assistents per part del Tinent d鈥橝lcalde, Marc Armengol i tot seguit, els t猫cnics de l鈥櫭rea de Territori i Sostenibilitat de l鈥橝juntament van presentar els diferents temes:

  1. Actuacions sobre el territori realitzades d鈥檈n莽脿 la darrera Taula
  2. Calendari de tramitaci贸
  3. Tractament dels informes i al路legacions
  4. Breu descripci贸 de la proposta: documents
  5. Ajustos respecte aprovaci贸 inicial

El tractament dels informes de les diferents administracions i les al路legacions rebudes va ser explicat per Dolors Clavell, advocada especialista en temes d鈥檜rbanisme que ha assessorat a l鈥檈quip redactor.

La sessi贸 va continuar amb el torn de precs i preguntes que van ser contestades pels diferents responsables de l鈥橝juntament.


El 13 de juliol de 2016 a les 18:30h es va reunir la Taula de l鈥橝nella Verda de Terrassa a la Sala d鈥橝ctes del Centre C铆vic Alcalde Morera. A la reuni贸 varen assistir 10 entitats ve茂nals, ambientals i empreses, 3 representants de 聽partits pol铆tics, 5 representants de finques agr铆coles i forestals i 1 persona a t铆tol individual.

El 聽Tinent d鈥橝lcalde, Sr. Marc Armengol, va donar la benvinguda als assistents i tamb茅 va presentar breument el Pla de Mobilitat Urbana 2016-2021 aprovat inicialment el passat 30聽de juny de 2016.

Tot seguit, el cap del Servei de Gesti贸 Ambiental, l鈥橧gnasi Planas, va fer la presentaci贸 dels aspectes m茅s destacables de les propostes de l鈥橧nventari de camins p煤blics, de l鈥橭rdenan莽a d鈥櫭簊 p煤blic i del Pla de Gesti贸, aix铆 com dels principals suggeriments rebuts a aquests tres documents. Tamb茅 va informar sobre les obres del primer tram del recorregut circular de l鈥橝nella Verda que es portaran a terme durant els mesos de juny, juliol i agost i sobre les actuacions realitzades a la riera de Gai脿 que impediran l鈥檃cc茅s de vehicles a la llera.

La sessi贸 va continuar amb el torn de precs i preguntes que van ser contestades pels diferents聽responsables de l鈥橝juntament.

Podeu consultar l’acta de la reuni贸 al seg眉ent enlla莽:


El 20 d鈥檃bril de 2016 a les 18:30h es va reunir la Taula de l鈥橝nella Verda de Terrassa a la Sala d鈥橝ctes del Centre C铆vic Alcalde Morera, amb una bona assist猫ncia d鈥檈ntitats i persones. En total, varen assistir 13 entitats ve茂nals, ambientals i empreses, 5 partits pol铆tics, 13 representants de finques agr铆coles i forestals i 1 persona a t铆tol individual.

La reuni贸 es va convocar amb l鈥檕bjectiu explicar la situaci贸 actual de la tramitaci贸 del Pla de l鈥橝nella Verda i la seva continu茂tat, les tasques realitzades des de la 煤ltima reuni贸, i els projectes que es proposen per aquest any.

El Tinent d鈥橝lcalde Marc Armengol, acompanyat dels equips t猫cnics dels serveis de Medi Ambient i d鈥橴rbanisme, varen exposar que s鈥檈stan estudiant els diferents informes i al路legacions rebudes despr茅s de l鈥檃provaci贸 inicial del Pla de l鈥橝nella Verda el desembre de 2014, per incorporar-les a la proposta i preparar els documents per presentar-los al Ple municipal. Es preveu que aquests treballs s鈥檃llargaran al llarg de tot aquest any 2016.

Tamb茅 es va informar als membres de la Taula que s鈥檈stan enllestint les propostes d’Ordenan莽a de l鈥櫭簊 p煤blic de l鈥橝nella Verda, l鈥橧nventari de camins p煤blics i el Pla de Gesti贸 de l’Anella Verda. A continuaci贸 podeu descarregar-vos aquests documents en versi贸 esborrany, aix铆 com tamb茅 el llistat de projectes i obres previstes en l’脿mbit de l’Anella Verda i l’acta de la reuni贸 de la Taula del dia 20 d’abril.

Podeu enviar els vostres comentaris a trav茅s del correu electr貌nic [email protected]


En el Ple de 18 de desembre de 2014 es va aprovar inicialment per part de l’Ajuntament de Terrassa la modificaci贸 puntual del POUM i el Pla Especial d鈥橭rdenaci贸 i Gesti贸 de l鈥橝nella Verda. Un cop finalitzat el per铆ode de presentaci贸 d’al路legacions, es continua treballant en la tramitaci贸 d’aquestes dues figures que est脿 previst que finalitzi a finals de l’any 2016.

Podeu consultar la documentaci贸 als enlla莽os seg眉ents a la Seu Electr貌nica de l’Ajuntament de Terrassa :